Yeni Dünya Düzeninde İşe Alım
İş hayatındaki değişim pandeminin hayatımıza girmesiyle bambaşka bir hal aldı. Kurumların çalışma şekli, çalışanlardan beklentileri, ücret ve performans yapısı, kariyer planlaması ve ödüllendirme sistemi de değişen koşullara uyum sağladı ve belki de gelecek yıllarda olması planlanan birçok uygulama erkenden hayatımıza girdi.
Teknolojideki gelişmeler doğrultusunda tüm fütüristler 2020 sonrasında işe alım süreçlerinin online platformlara taşınmaya başlayacağını ve 2025’lere gelindiğinde birçok firmanın bunu deneyimleyeceğini söylüyordu. Ama Covid-19 virüsü, yüzyüze bir araya gelmenin tehlikesi sebebiyle herkesi eve kapattı ve tüm iş süreçlerinde olduğu gibi işe alım süreci de hızlı bir şekilde tüm süreçlerini online platforma taşımaya başladı.
Online işe alım süreci ilk kez 2000’li yıllarda kişilerin CV’lerin insan kaynakları birimlerine mail atabilmesi ile başladı. Online işe alım süreçlerinin özellikle 1985 ve sonrası doğumlu Y Kuşağının yönetsel pozisyonlara gelmesi ve teknoloji kullanım yetkinliği daha yüksek 2000 doğumlu Z kuşağının iş hayatına başlamasıyla da hızlandığını söyleyebiliriz.
Pandemi de bu süreci hızlandırdı ve büyük küçük her firma online platformda iş yapmayı deneyimledi. Evden çalışma uygulamasına çok karşı firmalar bile bu uygulamaya zorunlu geçiş yaptıktan sonra , koşullar normale döndükten sonra da bazı pozisyonlarda evden çalışma uygulamasını devam ettirdiler.
Şu an İnsan Kaynakları birimlerinin çoğu yüz yüze yaptıkları ilk mülakatları online platforma taşıdılar. Artık son mülakatları yüzyüze yapmak tercih ediliyor, evden çalışma yapacaksa, farklı bir lokasyonda oturuyorsa onu da online olarak yapıyor ve işe alım sürecini tamamlıyorlar.
Çalışma düzenleri değişince işe alımlarda aranan yetkinlikler ve özellikler de farklılaştı. Her yıl Davos’da World Economic Forum’un(WEF) yaptığı zirvede iş dünyasına dair konuşulan konulardan biri olan yetkinlikler de bu doğrultuda yenilendi. 2021 yılında toplanan forum 2025 yılına kadar ihtiyaç duyulacak yetkinlikleri şöyle belirledi.
***WEF’e göre sahip olunması gereken 10 yetkinlik 4 ana kategoride şu şekilde paylaşıldı.
4 kategori;
1- Problem çözme
2- Kişisel yönetim
3- Takım çalışması
4- Teknoloji kullanma ve geliştirme
***WEF’e göre sahip olunması gereken 10 yetkinlik ve bir önceki WEF’e göre farklılıklar.
1- Analitik düşünme ve inovasyon (aynı sıralama)
2- Aktif öğrenme ve öğrenme stratejileri (aynı sıralama)
3- Kompleks problem çözme (listeye yeni girdi)
4- Kritik düşünme ve analiz (listeye yeni girdi)
5- Yaratıcılık, orjinallik ve inisiyatif alma (2 sıra geriledi)
6- Liderlik ve sosyal etki (1 sıra yükseldi)
7- Teknoloji kullanımı, izleme ve kontrol (listeye yeni girdi)
8- Teknolojik tasarım ve programlama (4 sıra geriledi)
9- Dayanıklılık, stres toleransı ve esneklik (listeye yeni girdi)
10- Akıl yürütme, problem çözme ve fikir oluşturma (listeye yeni girdi)
Listeye yeni girenler arasında dayanıklılık, stres toleransı ve esneklik maddesi de kişilerin günümüz koşullarında stres yönetimindeki başarısının da işe alım sürecinde ne kadar etkili olduğunu bir kez daha göstermiş oluyor.