İnsan Kaynakları

Kariyerinde Zirveye Ulaşmak İsteyenlere 10 Tavsiye

İş hayatım boyunca yolculuğunda birçok kişiye akıl verdim, yön gösterdim, destek oldum. Dağcılık ile ilgili okuduğum bir kitap ve seyrettiğim bir film sayesinde dağcının zirveye varma yolculuğu ile kişinin kariyerindeki hedefe varma yolculuğunun çok benzer olduğunu fark ettim.
Dağcının zirveye giden yoldaki serüveni ile kişinin kariyerinin zirvesine giderken yaşadıklarını karşılaştıran keyifli bir yazı hazırladım sizlere. Benzerlikleri görünce şaşıracak ve dağcıların zirve yolculuklarından daha fazla ilham alacaksınız.
İşte size kariyerinizde zirveye ulaşmanızda dağcıların zirveye tırmanışları ile karşılaştırmalı 10 önemli kritik adım.
1- Dağcı varmak istediği zirveyi belirler, rotasını çizer. Kişi de kariyerinde varmak istediği noktayı belirlemeli, kariyer adımlarını planlamalıdır.

2- Dağcıların bu yolculukta sahip olduğu ekipmanlar, malzemelerin kalitesi, fonksiyonelliği çok önemlidir. Kişinin de kariyerinde ilerlerken sahip olduğu eğitimler, beceriler, yetkinlikler çok önemlidir. Kişinin de dağcının da sahip olduğu malzemeler daha ileriye gidebilme kapasitesini belirleyicidir. Kişi kariyerinde ilerlemek için kaynak ve ekipmanlarını güçlendirmelidir.

3- Dağcı zirveye tırmanırken adımlarını doğru atmalı, yere sağlam basmalıdır. Özellikle riskli bölgelerde atacağı adımına çok dikkat etmesi, planlı gitmesi gerekir. Kariyer yolculuğunda da kişi doğru hamleler yapmalı, doğru zamanda doğru adımı atabilmeli, doğru iş ve ünvanlarla hedefine ilerlemelidir.

4- Dağcı zirveyi düşünerek motive olur ama asıl keyifli olan yolculuğu boyunca yaşadıkları, deneyimledikleridir. Büyük tırmanışlarda her verilen mola onun ara hedefleridir ve bu hedefe ulaşmanın keyfini ve coşkusunu yaşar. Kariyerimizde de zirveye ilerlerken bu yolculuktan deneyim, tecrübe ve networking edinmeyi bilmeli ve yaşadıklarımızdan keyif alarak, motive olarak ilerlemeliyiz. Büyük hedefler için ara hedefler koymalı, ara pozisyon ve unvan hedeflerimizi belirlemeliyiz.

5- Dağcı yol boyunca her şeyin planladığı gibi gitmeyeceğinin bilincindedir. Yol boyunca tahmin etmediği çukurlar, yollar, doğa koşulları ile karşılaşabilir. 8848 metre ile dünyanın zirvesi olarak bilinen Everest’e tırmananlar bölgenin yerlisi Şerpa’ları yanlarına almadan yola çıkmazlar. Şerpa’lar onların zirveye tırmanmasına hem bilgi ve tecrübeleriyle hem de rehberlikleriyle destek olurlar. Kariyerinde de zirveye tırmanmak isteyenler belli noktalarda yanlarına koç, mentor, yönetici, iş arkadaşı, güvenilir dost desteği almalı; onların bilgi ve tecrübelerinden faydalanmalıdır.

6- Dağda yüksek sesle konuşmak, bağırmak; çığa, heyelana sebep olabilir. Sessiz ve sakin bir şekilde tırmanış gerçekleşmelidir. Dağcı enerjisini gereksiz yere harcamamalıdır. Kariyer yolunda ilerlerken de etrafımızdakilerle gereksiz çatışma yaşamak, birlikte çalıştığımız kişilere bağırmak, gereksiz yere konuşmak, dedikodu yapmak hoş karşılanmaz. Enerjimizi ve zamanımızı hedefimize varmamızı engelleyecek şeylere harcamamalıyız. İşimize odaklanmalı ve sakin kalmalıyız.

7- Dağcıların ekip olarak zirveye tırmanması daha kolaydır. Kariyerimizde ilerlerken de ekip olarak ilerlemeyi hedeflemeliyiz. Bizimle birlikte ekip arkadaşlarımızın da ilerlemesi, yükselmesi bize güç verir.

8- Dağcılar zirveye tırmanırken sürekli rotalarını inceler ve doğru yol üzerinde ilerleyip ilerlemediklerini kontrol eder. Kariyerimizde ilerlerken de sürekli yaptıklarımızı, yapacaklarımızı, ilerleme için gelişim alanlarımızı takip ve kontrol etmeyi unutmamalıyız.

9- Dağcılar zirveye tırmanırken doğanın sesini dinler, ağaçları, hayvanları, gökyüzünü inceler. Kendisinin faydasına ve zararına olabilecek fırsatları ve riskleri tespit etmeye çalışır. Kariyerimizde ilerlerken de sürekli etrafımıza bakınmalı, çevremizdeki tehlikeleri ve fırsatları gözlemlemeliyiz. Kafamızı önümüze gömüp sadece çalışmak yerine, etrafımızdakileri gözlemleyerek bize faydası olabilecekleri tespit edebilmeliyiz.

10- Profesyonel dağcılar her tırmanıştan sonra hedeflerini büyüterek başka bir zirve belirlerler. Tırmanış bitişinde zirveye dikilen bayrak bir sonraki zirvenin de başlangıcıdır. Kariyerimizde de hedeflediğimiz zirvemize vardıktan sonra başka bir zirve olabilir mi diye düşünmeli ve kariyer yolculuğumuza yeni bir zirve heyecanı ve motivasyonu ile devam ettirmeliyiz.

Kariyer yolculuğunuzun keyifli olması dileğiyle…