İnsan Kaynakları

Mutluluğu Nerede Arayalım?

Büyüklerimizin “Parayla saadet olmaz” sözü bilimsel olarak kanıtlandı. Mutlulukla ilgili herkesin kendine göre tanımı ve algısı var. Bu alanda bilim insanları da birçok araştırma yapmış, bilimsel metodolojilerle mutluluğun kaynağını belirlemeye çalışmış.


Doğan Cüceloğlu’nun son kitabı “Var mısın?” da bu konuyla ilgili uluslararası literatüre girmiş güzel bir araştırma dikkatimi çekti ve sizlerle bu değerli bilgiyi paylaşmak istedim.
İngiliz Ekonomist Richard Layard parayla mutluluğun arasındaki bağı ölçmek için bir meta-analiz çalışması yapmış, sonuç aslında bence hiç şaşırtıcı değil. Refah düzeyi ile mutluluk arasında doğrudan, paralel bir bağ olmadığı anket ve analizler sonucunda da ispatlanmış.


Önce bu araştırma ile ispatlanan mutluluğu etkilemeyen faktörleri paylaşmak istiyorum. Bu saydıklarım mutluluğu etkileyecek bir parametre oluşturmuyor. Aşağıdaki 5 maddenin mutluluğa direkt etkisi yok.
1- Yaş: “Beşikten mezara kadar mutlu olabilirsin.”
2- Cinsiyet: “Kadın, erkek LGBT mutluluk her cinste.”
3- Fiziki görünüş: “Seven gözler güzel görür. Sev, sevil, güzel ol.”
4- Zeka: “Az ya da çok fark etmez, mutlu olmayı iste yeter.”
5- Eğitim düzeyi: “İlkokul mezunu da profesör de aynı mutluluğu yaşayabilir.”

Araştırma, mutluluğu etkileyen 7 unsuru belirlemiş ve önem sırasına göre şöyle sıralanmış:

1- Aile ilişkileri: Aile hayat kaynaklarımızdan, hayatımızın anlamlarından en önemlisi. Aile sadece anne baba kardeşten ibaret değil tabii ki. Aile şemsiyesi altında gördüğünüz kan bağı olmasa da candan bağımızın olduğu kişiler de ailemiz. Ailemiz yanımızdaysa mutluyuz.
2- Makul gelir seviyesi: “Azı karar çoğu zarar, büyük başın büyük derdi var.” der büyüklerimiz. Yaşantımızı zorlanmadan geçireceğimiz, kimseye muhtaç olmayacağımız gelir bizi mutlu ediyor. Fazla para yönetirken ve kaybetmemek için çabalarken tam tersi stres yaratıyor.
3- Anlamlı meslek: Çalışırken, üretirken keyifle yapılan, işe giderken ayakların geri geri gitmediği, coşkuyla yaptığımız, bizim için anlamlı bir meslek.
4- Yakın çevre: Beraber iş yaptığın, sosyal yaşantıda birlikte olduğun arkadaşların ile bir aradayken kendini rahat ve anlaşılmış hissediyorsan, keyif alıyorsan senden mutlusu yok.
5- Cesur ve bağımsız olmak: Başkalarına bağımlı olmadan karar alman, var olma cesaretin, bireysel olarak hareket edebilme özgüvenin de seni mutlu ediyor.
6- Sağlık: Her şeyin başı sağlık deriz ama araştırmada sonlarda yer alıyor. Sağlık tabii ki çok önemli ama tek başına yeterli değil. Büyüklerimizin bu durumlar için de “Kuru sağlık, her gün hastalık” sözü aklıma geldi. Sağlığınız yerinde olsun ama hayatınızı devam ettireceğiniz aileniz, işiniz, arkadaşlarınız yoksa çok da mutlu olamazsınız. Bir düşünelim doğuştan veya sonradan engelli olmuş, çeşitli hastalıkları olan, hatta ölümcül hastalığı olan ama ilk 5 maddeye sahip olduğu için mutlu olmayı başaran ne kadar çok örnek var.
7- Değerler ve inanç: İnsanların sahip olduğu değerlere ve kendi inançlarına göre yaşaması da önemli bir mutluluk kaynağı. Değerlerine ters düşen bir iş yapan, öyle bir ortamda bulunan veya dini inancını gönlüne göre yaşayamayan insan mutsuz olur.

Mutluluk ile ilgili olan çoğu şeyin maddiyatla ilgisi olmadığını görüyoruz. Sık sık sahip olduğumuz mutluluk kaynaklarımızı düşünerek işimize, evimize, dost çevremize sahip çıkalım. Mutluluk kaynaklarımızı ihmal etmeyelim ve onlara hak ettikleri emeği ve özeni gösterelim. Her başarılı insan çok mutlu olmayabilir, ama mutlu bir insan isterse çok başarılı olabilir.